MetroHealth System Apex Project

The MetroHealth outpatient and administrative building, called the Apex Project, delivers on MetroHealth’s promise to turn its main campus into a “hospital in a park” and to create a more welcoming neighborhood. The project consists of a new Outpatient Care facility (including a Cancer Center), Rammelkamp Center renovation and a 700-car parking garage. A bridge connector and ground floor connection provide seamless access to the new 11-story Glick Center hospital, currently under construction. The Rammelkamp renovation will consist of interior renovation work, utility improvements, additional MEP functions, as well as exterior facade repair work.

The design of the Apex Project seeks to extend the staggered pattern visual language of the Glick Center at a condensed scale and opacity. The transparency of the facility’s first floor podium offers an inviting and legible form within the neighborhood context. The building extends the new urban edge established as part of the inpatient tower.

An expanded drop off provides a clear and functional point of entry for incoming visitors. The building facilitates connections to multiple access points including visitor drop off, a new visitor parking garage, and clinical spaces in the inpatient tower. The building also extends connections to the community.

The Cancer Center is envisioned as an integrated, yet distinct, element within the overall outpatient building with the arrival sequence intended to be legible and easily navigable from main building entry points. The program is split across two floors with a dedicated elevator bank for patient privacy moving between levels. Architect of Record: Perspectus Architecture in Collaboration with CBLH Design.

MetroHealth Campus virtual flyover, featuring Apex Project

  • LOCATIONCleveland, Ohio
  • SIZENew Building: 312,000 SF, Renovation: 20,000 SF, Cancer Center: 36,500 SF, 700-Car Garage
  • PROJECT TYPEHealthcare
  • SERVICESArchitectural Design, Interior Design
  • TEAMPerspectus Architecture in Collaboration with CBLH Design
  • STATUSOn the Boards