City of Lyndhurst Fire Department + City Hall

Serving the community out of a building from 1974 that was designed for less than half as many personnel, the City of Lyndhurst was looking to create a facility that enhanced functionality while increasing room to relax comfortably between calls. The City’s goal was a station design that reflected the needs of a modern firefighting team while paying homage to the original municipal center design. The new station not only serves the community with improved response times, but provides for an adaptive use of City Hall spaces for community training.

The renovation created a strong circulation corridor joining the existing municipal center and police station to the new fire station. The project features an expanded apparatus bay, gear storage area, laundry area as well as a new community training room and fitness room on the ground the floor.  The second floor contains the offices, kitchen, dayroom as well as individual dorm, shower and toilet rooms, a change from the 1974 group dorm and toilet facilities.   

The station provides many opportunities for training, including the second floor balcony with tie off anchors as well as a mezzanine for confined space training. Anchors throughout allow for training on bail out and window rescues as well as rope training. New infrastructure (electrical, IT, HVAC) serves the expanded and renovated areas.

  • LOCATIONLyndhurst, Ohio
  • SIZEExisting: 7,440 SF; New: 16,050 SF
  • PROJECT TYPECivic + Government
  • SERVICESArchitectural Design, Interior Design